Visninger:

Strømstøtte - kompensasjon for høye strømpriser


Husholdninger får deler av sine strømutgifter tilbakebetalt gjennom nettleien. Strømstøtte ble innført i desember 2021. Den midlertidige ordningen er forlenget ut 2024. Det har vært flere endringer av støttenivå og hvem som er omfattet av ordningen.

Slik fungerer strømstøtten


Kunden får tilbakebetalt en 90 % av strømkostnaden når strømprisen overstiger 73 øre per kWt eks mva. Strømstøtten beregnes nå ut fra gjeldende pris hver klokketime. Det er viktig å merke seg at det er den områdeprisen som legges til grunn, og ikke hvilken strømpris/avtale den enkelte kunde har. Alle som har Lede som netteier hører til prisområde NO2. Det er Reguleringsmyndigheten for energi (RME) som beregner støttesatsen og har oversikt over alle timepriser og støttesatser.

Utbetaling av strømstøtte


Strømstøtten trekkes fra på nettleiefakturaen. Hvis støttebeløpet for måneden overstiger fakturert nettleie vil tilgodebeløpet trekkes fra på strømregningen (hvis kunden har felles faktura på nettleie og strøm) eller bli utbetalt til kundens konto. Hvilket kontonummer vi utbetaler til kan kunden se og eventuelt endre eller legge inn på Min side (innlogging med Bank-ID eller sms). Vi utbetaler tilgodebeløp på fakturaens forfallsdato.

Hvem får strømstøtte


Støtten gjelder for alle private husholdninger, sameier og borettslag (også fellesmålte). Det gis ikke strømstøtte til hytter/fritidsboliger med mindre man i Folkeregisteret er registrert som bosatt på adressen før 18.01.23. Man kan sjekke om en eiendom er registrert som bolig eller fritidsbolig i kartverket. 

Fritidsbolig benyttet som permanent bolig


Som hovedregel gis det ikke strømstøtte til fritidsboliger, men det er nye regler for fritidsboliger som benyttes som permanent bolig. For å få strømstøtte til fritidsboligen må man være folkeregistrert som bosatt på adressen før 18.01.23. Kunden må fremskaffe dokumentasjon fra Skatteetaten på dette og sende til oss. Vi kan ikke behandle søknader om strømstøtte før denne dokumentasjonen foreligger. Det kan betales ut støtte for forbruk tilbake til september 2022.

Hvis kunden er folkeregistret som bosatt i fritidsboligen etter 18.01.23 må kunde søke kommunen om bruksendring til bolig før man har krav på strømstøtte.

Spørsmål og svar


NVE oppdaterer sine nettsider www.nve.no kontinuerlig med alt av endringer som skjer. Her finner du informasjon både for husholdninger, boligselskaper og nettselskaper:  .